Doporučoval bych nechat si pro příště cestu ZÁLOHOVAT 50 % částky předem na Váš účet ...
Nesouhlasím s tímto asociálním nápadem, který ničí důvěru a nápomoc mezi lidmi.
Autostop je dobrovolný, a tak to ( z podstaty věci ) navždy zůstane. Pokud na tom někdo chce vydělávat, ať si zřídí přepravní společnost ( a odvádí daně, jak by řekl byznysák ;-).
vysvětlení domlouvaného autostopu:
Jsem řidič, jedu nějakou trasu, a někdo se chce přidat. Dobře; řeknu mu, že projíždím přes tamto a tamto město, ať v domluvený čas čeká na místě, které si dohodneme. Pokud nebude čekat, a na telefon / e-mail reagovat, jedu po 15 minutách čekání dál. Nic se neděje, nezajížděl jsem si, nezdržel jsem se ( kromě akademické čtvrthodinky na čekání, kdy jsem např. pozřel banán pro zlepšní nálady, vyčistil přední sklo auta nebo si jen tak pohověl :-).
kamarádi: Pokud mi zavolali kamarádi až poté, kdy jsem se domluvil s tímto člověkem, že by také rádi jeli, řeknu jim "dobře", ale počítám ještě s jedním člověkem tam a tam, takže mohu vzít jen dva z vás.
Když ten "neznámý" člověk nepřijde, budu mít v autě jedno místo volné, a nic se neděje. Nahlásím "nespolehlivého" člověka do internetu ( ale tak aby měl možnost obrany - vysvětlení ), ale proč se kvůli tomu rozčilovat ?
Přijde mi to, jako byste byli lačni těch peněz nebo si to jinak neumím vysvětlit. Kamarádi musejí počítat s tím, že vezete i někoho jiného - že jste se s ním domluvil dříve, ale že se mu může vybít telefon a ještě k tomu zabloudit nebo zmeškat vlak, tudíž se nedostaví. Záchvat žlučníku taktéž vyloučen není. :-)
V takovém případě je omluva od daného spolujezdce samozřejmě na místě, ale není potřeba se rozčilovat nebo dštít oheň.
Kamarádi vám platí stejnou sazbu jako on, nebo jedou za méně ?
Já vždy beru zadarmo; i když si cestu v některých případech platím ze svého. Prostě to beru jako stopa, a ne jako výdělek. A kamarád je pro mě stejně hodnotný jako "cizí" člověk.
další "problém": Jako řidič i jako spolujezdec máte právo odřeknout, když toho druhého vidíte, a nezdá se vám. K tomu slouží telefonát předem nebo setkání na smluveném místě chvilku před odjezdem, s tím, že jako spolujezdec mám vyhlédnutý souběžný spoj vlakem nebo autobusem, kdybych si s řidičem / spolujezdcem nesedl. A jako řidič nemám připravenou žádnou větu, ale na setkání jsem se připravil předem: udělal jsem si z rozhovorů / telefonátu o člověku obrázek, a podle toho jsem se s ním domluvil, že ho vezmu, a pak to platí, nebo jsem ho odmítl rovnou, na začátku.
Prostě stop je jisté riziko ( ačkoliv mě se nikdy nic nestalo a všude jsem se tak nějak dostal - i do Wyczółki :-), a je potřeba mít v záloze vždy i plán B.
Pokud ho nemáte, zlobte se jen sami na sebe, a ne na ostatní. Nevylévejte si svou zlost tady ve fóru.
Pište pouze slušné a věcné upozornění, co se stalo a jak to mělo být správně. Druhý člověk k tomu podá své vysvětlení a vznikne celkový obrázek, co se vlastně stalo, a jak to mělo být.
Jinak sám jezdím stopem hodně, a stále ho beru jako volnou věc: když se mi povede, povede, když ne, zařídím se jinak ( potupně jedu autobusem, dojdu, zavolám bližnímu, když je opravdu nouzovka apod. ).
Bezvadné stránky o tom ( už 15 let ) má Dušan:
http://dusan.pc-slany.cz/stop/default.htm