co sa tyka zivotopisu v nemecku(trochu tazko sa to popisuje takto na dialku,ale skusim):
- vsetky vysvedcenia,diplomy a potvrdenia potrebuju kopiu a prikladaju sa k ziadosti
-cele to je ulozene v takej staby folii,daju sa kupit za 0,50 centov,putuje to potom v obalke format A4 so znamkou za 1,45 eura
u mna to vyzeralo takto(ako vravim,vsetko v takej tej folii,ktora to uzavrie a mozno v tych dokumentoch potom v pohode listovat):
1. strana na ktorej bolo napisane Bewerbungsunterlagen, dole v rohu moje meno,adresa,telefon a mail
2.Anschreiben (k tomu sa velmi nejdem rozpisovat,zalezi od hladanej pozicie a na nete sa k tomu da najst dost vela info)
3. zivotopis- fotka v pravom hornom rohu,vysmiata a hovori sa,ze ma byt farebna. ja osobne som mala cierno-bielu fotku,a nemala som s tym problem.odfotil ma doma kamarat,takze som sa nemusela vlacit po nejakych salonoch a platit tazke prachy za nejake vyumelkovane a neprirodzene fotky.
mam kamosku,ktora robi presonalistku v nemecku, tu je fotka naozaj nutnost.je to sic prezitok a pre nas nieco nepochopitelne, ked vsak ide o nejaky inzerat v meste ako berlin naozaj casto rozhoduje prave prvy dojem!raz som bola na pohovore,kde mi povedali,ze som sa im na fotke zdala vyslovene sympaticka.a robotu som dostale:)
zivotopis som mala takto strukturovany:
-uplne hore meno,adresa,mail a kontakt,podciarknute
-potom napisane
Lebenslauf a vpravo fotka
- potom udaje ako datum narodenia,stav(nemusi byt), statna prislusnost, adresa
-dalej slo
Studium und Weiterbildung(chronologicky od posledneho k prvemu)
-potom
Berufserfahrungen(chronologicky od posledneho k prvemu)
-
Sonstige Kenntnisse-
Auslandsaufenthalteja som to pisala v linuxe,takze to vyzeralo velmi fine.na formu a graficku upravu si fakt treba dat pozor a dat si na tom zalezat.cim lepsie su poslane podklady,tym vacsia sanca na pohovor.pokial sa teda neuchadzate o pracu upratovacky v supermarkete(nic proti upratovackam,ok?
toz vela stastia:)