dnes mi přišlo rozhodnutí.....socialní davky mi zamítli protože zde nežiji 5 let takže mi nezaplatí ani zdravotní pojištovnu
......zajmavé je že jedno na jednom jobcentru mi řeknou že mohu dostat dávky a na druhém ne.....
Jo, 5let potřebuješ k získání občanství, ale ne k práci a zdravotnímu pojištění a taky ne k přihlášení na pracak nebo socialku.
Tam jsou zcela jiné lhůty.
Pokud nemáš pojištění okamžitě si udělej VZP/AOK kartičku v ČR s tím že doprovázís partnera, aby si mohla čerpat (vyndat šrouby apod) v obou zemích.
I to tady bylo krásne popsané.. .
A co je Jobcenter ?
To není Arbeitsamt ?
Nemci Ti sociální dávky nedají, tady si nesplnila ale dostaneš je v ČR a zkrz Arbeitsamt Ti podporu v nezaměstnanosti popř další vyplácí česká strana kde podmínky splňujes.
Už i to tady někdo popisoval...
Stejným způsobem uz sem tady četl í o Rodičovskem příspěvku aniž by dotyčná v Německu vůbec sáhla na práci v kombinaci s VZP/AOK kartičkou měla taky plnou péči.
S přítelkyní taky nejsme manželé, přesto nás úřady a všichni jako partnery berou...
Ano musel sem podepisovat (třeba ohledně našich dětí) něco navíc, právě proto že nejsme manželé ale na tom že nás berou všude jako rodinu to nic nemění...
Teď to ostatně i vyzkoušíme, protože se budeme naposled stěhovat a prostě nevyjde to tak aby jsme oba jeden den s práci končili a další den začínali o 200km dal...
Takže nás čeká taky další srážka s Arbeisamtem
Odvolání jako takové funguje ale je-li se vůbec proti čemu odvolávat.
Tvůj nárok vzniká v ČR, vědí to ?
Mají na to příslušné dokumenty ?
Říkat jim o tom nároku nestačí....